Scheiden en je hypotheek

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een eigen huis en hypotheek? Vaak is een koopwoning bij een echtscheiding het grootste gezamenlijke bezit. Het is dus belangrijk om goede afspraken over de woning en je hypotheek te maken - voor nu en je toekomstige woonsituatie. Scheidingskompas helpt je daarbij. Willem Poelmann van Scheidingskompas - scheidingsbemiddelaar én financieel en fiscaal adviseur - is specialist op het gebied van hypotheken en echtscheiding. We kunnen je dus heel goed door het oerwoud aan keuzes, beslissingen, financiële en fiscale gevolgen helpen, vooruitlopend op een scheiding of einde van je relatie. Al tijdens de scheidingsbemiddeling krijg je een nauwkeurige indicatie of je partner, of jij, in de woning kan blijven wonen. 
 

Direct contact opnemen

 

Duidelijkheid over de woning en hypotheek

 

Waar dien je allemaal rekening mee te houden, wat is verstandig? De laatste jaren stijgen de huizenprijzen en inmiddels is er een gebrek aan betaalbare woningen. De rentes staan al tijden historisch laag. Door strengere regelgeving wordt het steeds moeilijker om een (nieuwe) hypotheek te krijgen, zeker als alleenstaande. We begrijpen dat je daarom zo snel mogelijk wilt weten of een van jullie beide - eventueel met de kinderen - in de woning kan blijven wonen.

 

Naast het inkomen zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij het beantwoorden van de vraag wat te doen met de woning. Denk hierbij aan partneralimentatie, de waarde van de woning en een eventuele aan de woning verpande kapitaalpolis of spaarrekening. Al deze zaken spelen mee om te berekenen wat de mogelijkheden zijn. Doordat we goed op de hoogte zijn van jullie situatie kunnen we snel berekenen of het mogelijk is dat een van jullie in de woning blijft wonen. Voor het daadwerkelijke hypotheekadvies kan je vervolgens terecht bij je vertrouwde hypotheekadviseur. Heb je geen hypotheekadviseur? Dan hebben wij meerdere hypotheekspecialisten in ons netwerk die je graag verder helpen.

Scheiden en de eigen woning

Bij je echtscheiding kan je in principe drie verschillende afspraken maken over de verdeling van jullie gezamenlijke woning, namelijk:

 

1. Eén van jullie beide neemt de woning over. 

2. Jullie besluiten de woning te verkopen.

3. De woning blijft een periode onverdeeld en gezamenlijk eigendom

 

Je krijgt van ons een duidelijk beeld van de mogelijkheden met betrekking tot je woning, zodat je weloverwogen de juiste beslissing kunt nemen.

 

Hulp bij hypotheek en scheiden