Scheiden van tafel en bed

Wat is scheiden van tafel en bed en wat zijn de gevolgen?

 

Scheiden van tafel en bed betekent dat je gescheiden van elkaar gaat leven. Wettelijk gezien blijf je getrouwd. Deze manier van scheiden is alleen mogelijk als je getrouwd bent en niet als je een geregistreerd partnerschap hebt. 

 

De redenen om te kiezen voor een echtscheiding van tafel en bed:

  1. Als je niet kunt scheiden vanwege jouw geloofsovertuiging.
  2. Als je financieel onafhankelijk wilt zijn, bijvoorbeeld omdat jouw partner een bedrijf opstart.

 

De procedure is hetzelfde als voor een ‘gewone’ scheiding. Na de uitspraak van de rechter wordt de scheiding van tafel en bed ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. Eventuele schuldeisers weten dan dat jullie niet aan elkaar verbonden zijn. 

 

Het verschil met een ‘gewone’ scheiding is dat de echtscheiding niet wordt ingeschreven bij de gemeente. Daardoor blijven jullie officieel getrouwd. De onderlinge onderhoudsplicht blijft bestaan, net als bij een echtscheiding. Als jullie kinderen hebben, dan stel je bij een scheiding van tafel en bed een ouderschapsplan op.

Willen jullie vanwege financiële redenen scheiden van tafel en bed? Dan kan het makkelijker en goedkoper zijn om huwelijkse voorwaarden te maken. 

 

Beëindigen scheiding tafel en bed

 

Een scheiding van tafel en bed kan voor de rest van jullie leven van kracht zijn. Ook kun je er naar verloop van tijd voor kiezen om het huwelijk wél officieel te ontbinden. Dan zijn er wel enkele regels om rekening mee te houden. Zo moeten jullie bijvoorbeeld minimaal 3 jaar van tafel en bed gescheiden zijn. Het is ook mogelijk om jullie scheiding van tafel en bed te beëindigen door de rechtbank te laten weten dat jullie weer officieel getrouwd willen zijn.

 

De gevolgen van scheiden van tafel en bed

 

Een scheiding van tafel en bed heeft gevolgen voor onder meer:

  • De belastingdienst & belastingaangifte
  • Eventuele toeslagen
  • De hypotheek 

 

Scheiding van tafel en bed & belastingdienst

 

Fiscaal verandert het een en ander bij een scheiding van tafel en bed. Ga je aangifte inkomstenbelasting doen bij de belastingdienst? Houd er dan rekening mee dat er gevolgen kunnen zijn voor het invullen van jouw aangifte. Dit geldt bijvoorbeeld als jij en je ex-partner in dezelfde woning woonden en die woning op jouw naam, die van je partner of van beiden staat. 

 

Tot de scheiding van tafel en bed is aangevraagd, blijven jullie fiscale partners van elkaar. Zelfs als je op dat moment al niet meer duurzaam samen (in één huis) woont. Het betekent ook dat je tot de aanvraag van de scheiding geen fiscale partner kan worden van een ander. Zelfs niet als je samenwoont met iemand anders en je voldoet aan alle voorwaarden voor fiscaal partnerschap. 

 

Scheiding van tafel en bed & toeslagen

 

Als jullie gaan scheiden van tafel en bed, en jij (of je partner) gaat verhuizen, dan ben je geen toeslagpartners meer van elkaar. Voor de belastingdienst zijn jullie geen toeslagpartners meer vanaf de 1e van de maand na de verhuizing. Er moet dan aan de volgende voorwaarden zijn voldaan: 

  • Je hebt de verhuizing doorgegeven aan de gemeente.
  • Je hebt via de website ‘Mijn toeslagen’ van de belastingdienst de officiële aanvraagdatum van de scheiding van tafel en bed doorgegeven.

 

Scheiden van tafel en bed & hypotheek

 

Als jullie beide eigenaar zijn van de woning, dan zijn er verschillende opties bij een echtscheiding van tafel en bed. 

  • Het huis kan verkocht worden. 
  • Het huis komt op naam van één van beide partners.

Blijf jij in de woning wonen? Dan ga je om tafel met jouw hypotheekverstrekker. Misschien kun je de hypotheek gewoon overnemen. Of je sluit een andere hypotheek af.

Belangrijk: jullie blijven beide verantwoordelijk voor de hypotheek, zo lang de hypotheek niet is overgenomen of overgesloten. Ook al woon je niet meer samen in het huis.

 

Wil je meer informatie over scheiden van tafel en bed? Wij kunnen je adviseren over alle gevolgen van de scheiding. Met onze jarenlange ervaring in de financiële en hypothecaire branche helpen we je op weg naar een nieuwe toekomst.

Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!